31 Ocak 2013 Perşembe

Bir " SUBWAY ART " DIY Projesi...



 
Nerde görsem çok beğendiğim, SUBWAY ART diye adlandırılan, (Türkçesini bilmiyorum) tablolardan almak istiyordum. Ama bizimle pek ilgisi olmayan yabancı muhitlerin ismini evimin hangi köşesine koyacağımı da bilmiyordum. Tablo da MANHATTAN diyecek ya da Saint..... Bulvarı diyecek ama bizim için pek bir anlam ifade etmeyecek. Her tablo da illaki bir anlam mı ifade etmeli diye sorarsanız bana göre evet, etmeli. Ya sanatçısıyla ilgili bir detay, ya içinizde uyandırdığı duygular, ya da görür görmez kendinizden bir parça bulduğunuz bir eser. Her baktığınızda beğenmeniz gerektiğini düşünüyorum. Zaten bundan dolayı salonumun bir duvarını hatırlarsanız aile fotoğraflarımızla doldurmuştum. Burdan tekrar bakabilirsiniz.
KOÇTAŞ a gittiğim bir gün yaklaşık 50*70 cm olan 2 tuval aldım. Uzun süredir boş bekleyen duvara SUBWAY ART denemesi yapmaya karar verdim. Kaybedecek hiçbirşeyim yoktu, ne kadar kötü olabilirdi ki?
Kullanacağım renklere önceden karar vermiştim. Mobilyalarımızın rengi venge olduğundan, duvar da açık renk olduğundan zemin rengi kahverengi olarak seçtim ve yazıları da parlamaları için ALTIN yaldızlı renkle yaptım. Kullandığım boyalar bildiğiniz ahşap boyamada kullanılan su bazlı akrilik boya. Kesinlikle kokmuyor ve kolayca temizleniyor.
Şablon yazılarını bizim ailemize özel tarih, yer ve kelime olarak seçtim. WORD belgesinde istediğim ebatta ve yazı karakterinde yazıp çıktısını aldım. Daha sonra da tuvalin üzerine koyup takribi yerleştirmeleri yaptım.
 
 



Yerleştirmeleri bitirdikten sonra fotoğraflarını çektim ki yerleri bozulunca hangi kelimenin nerde yer alacağını unutmayayım :) Daha sonra teker teker tüm şablonları hazırlamaya başladım. Yani yazıların içlerini maket bıçağıyla oydum. (Çocukları yatırdıktan sonra çayımı koyup, müziğimi açıp yavaş yavaş terapi niyetine yaptım. Çok keyifliydi.)
 
Kırtasiyeden Artdeco'nun beyaz rengini de aldım. Temiz tuvale 2 kat beyaz boya atmamı, böylece tuvalin daha az renk emeceğini söylediler. İşte beyaz boyamız ve boyayı döktüğümüz sarı plastik bardağımız...
 
 
İşte tuval üzerine atılmış 1 kat beyaz boya... (Dalga geçer gibi bunun da fotoğrafını mı çektin demeyin. Saat gece kaç olmuş ilerde post yaparım diye herşeyi kaydettim :)

 
Vee, ertesi gün atılan 2. kat beyaz boya.. Fark yok biliyorum :)


Kullandığım fırçaysa bildiğiniz boyacı Salahattin ustanın döneminden kalan sert kıllı ucuz fırça.  "Bu postu okuyan sevgili Resim sanatçısı, sen bu fotoğrafa bakma, biliyorum nerdeyse sanatı katlettim :("

 
Beyaz boyalar kururken ben de bütün şablonlarımı hazırlayıp bitirmiştim...


 
Sıra geldi zemin rengi hazırlamaya, 1 kat kahverengi boya attım.

 
İşte rengimiz bu.

 
Tuval kuruyunca matlaşıyor. Ben de mat istiyorum zaten. 2. kat kahverengiyi de attım ve kurudu.


Tuval tam anlamıyla kuruduktan sonra şablonları yerleştirip sünger tamponla altın rengini boyadım. Süngere boyayı çok az alıp, direk tuvale uygulamadan önce plastik bir tabağa birkaç defa bastırıp, boyası iyicene aktıktan sonra şablona bastırmak gerekiyorki taşma yapmasın. Malesef ne tamponun ne de bu ara bölümün fotoğrafını çekmemişim. (Demek ki neymiş, gece yapılan iş daha sindire sindire oluyormuş, haftasonu gündüz yapılan boyanın fotoğrafı çekilmiyormuş :)
Bu da yazıların hatalı olan kenarlarını düzeltmek için kullandığım fırça.


 
vee Ta.daa...
 
 
Dün akşam da iki duvar çivisi yardımıyla yerine astık. Biz çok sevdik, çünkü herşeyiyle bizi ifade ediyor.
Gelelim maliyet hesaplarına:
1 Tuval: 19.90 TL
1 Artdeco marka boya (rengi farketmiyor): 2.5 TL (ben 2 beyaz, 2 kahverengi ve 1 altın rengi almıştım hepsinden de biraz arttı)
Vernik: Henüz almadım. Ama bir iki hafta sonra alıp vernikleyeceğim. Sanırım onun da maliyeti 5 TL yi geçmiyormuş.
Geri kalan malzemeler evde vardı zaten.
Çalışma sürecindeki mutluluk terapi gibi. Minik kızlarımın (evimizi güzelleştirdiğim için) bana teşekkür etmeleriyse paha biçilemez.
Bu şekilde yapabileceğiniz çalışmalarda sınır yok.
(oh the possibilities...)
 
 
Şimdiden hepinize harika bir haftasonu diliyorum,
Sevgiler,
XOXO
 
 
 

15 güzel fikir:

Unknown dedi ki...

ilk resmi gördüğümde aldınız sandım.aşağılara inince kendinizin yaptığını anladım ve hiç belli değil maşallah:) elinize sağlık çok hoş olmuş

CEPAYNASI dedi ki...

bayıldım ellerine sağlık:)

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Tuğba & Cepaynası ikinize de çok teşekkür ederim :)

Benden Bizden dedi ki...

Harika olmuş, buna benzer bir şekilde İngilizce çok popüler olan "Family Rules" yapılabilir, çok da güzel olur. Ellerinize sağlık :)

AsOrTiK dedi ki...

şahane bir iş çıkarmışsınız. elinize, emeğinize sağlık. çok beğendim.
mutlulukla bakın:) güzel günlerde kullanın.
sevglierimle

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Benden Bizden, Hazırladığım bir Family rules var ama bir türlü sıra ona gelmedi :)

Asortik; Çok teşekkür ederim :) İnanın böyle yorumlar insanı daha da çok motive ediyor. Sevgiler.

resimli günlük dedi ki...

Gerçekten çok güzel olmuş. Her ne kadar çok yapması çok zevkli oldu gibi heveslendirici cümleler yazsan da ben bu işin altından kalkabileceğimi hiç sanmıyorum. Hazır yapılmışı olsa keşke, bizim istediğimiz kelimelerle ama.

Nuray dedi ki...

Sen varya...Bu dünya üzerinde tanıdığım en becerikli insansın...İnanamıyorum bu yaptıklarına ve sana bayılıyorum...(sevgililer günü öncesi aşkımı da itiraf etmiş oldum :) )

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Resimli günlük, bence dene, ya da etsy de bir bak, sana özel yapanı bulabilirsin :) Sevgiler.

Nuraycım :) çoook teşekkür ederim. Çok utandım bak şimdi. İltifatlar becerikli anneden gelince insan daha da çok seviniyor. Öpüyorum.

Sitare dedi ki...

kırk yıl düşünsem aklıma gelmez denir ya tam o cinsten
ne hüner ne azim pirim
maşallah size
daim olsun mutluluğunuz

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Sitare, çok teşekkür ederim :)

Ada Deniz dedi ki...

Çalışma çok güzel olmuş, anlatımınsa ayrı bir güzel:))))

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Ada ve deniz, çok teşekkür ederim :) Olumlu yanıtlar insanı nasıl motive ediyor anlatamam :)Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ben bu harika yayını neden daha önce farketmedim bilemiyorum.Süperr olmuş.Ellerine sağlık.Son yayınında da yine duvar için uygun fiyata mal olacak bir şey sormuşsun.Benim ne zamandır yapmak istediği ama henüz yapamadığım bir proje var.Belki işine yarar.İlk önce bir kumaşçıdan,evinin dekorasyonuna uygun desende bir kumaş seçebilirsin.Bu kumaş son dönemim yazı resim baskılı pop art kumaşlarından da olabilir.Ya da geometrik desenli ve dokulu bir kumaş(üzerindde hafif kabarıklık olanlardan)da olabilir.
Bu kumaşı istediğin boyutta kestirip birleştireceğin kalın çıtalar üzerinde gerdirip zımbalayabilirsin.Sevgiler :)

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Rabia, beğenmene sevindim. Kumaşı çerçeveletmeyi düşündüm ama şimdiye kadar karşıma "işte bu" dediğim bir desen çıkmadı. C.tesi günü kumaşçıdaydım yine baktım ama bulamadım. Bulursam burdan haberiniz olur zaten :)Sevgiler.